Blossoms 10 bästa tips

Grattis till ditt beslut att delta i Vårruset!
Förutom att det är en fantastisk tjejfest, är det också ett jättebra mål för dig som behöver en ”morot” för att träningen skall bli av och vara regelbunden.

För att du ska kunna fullfölja loppet optimalt, må bra och ha kul hela vägen, ska du få lite tips och råd på vägen av mig. Även om du ”bara” tänkt dig att gå banan runt som en skön promenad så tror jag att det finns saker du kan ta till dig och ha nytta av.

Det bästa du kan göra är att börja i god tid. Då blir du både mentalt och fysiskt förberedd. I Vårruset medverkar ju allt ifrån nybörjare till elit och det är det som är tjusningen. Jag älskar när alla kan mötas, gammal som ung, och prestera efter sina egna förutsättningar. Oavsett om du går, joggar eller springer så är du en vinnare! Lycka till!

1. Bra skor för ändamålet
Du har kanske några gamla dammiga träningsskor i garderoben som känns ok. Men tänk på att gummit torkar efter 1-2 år vilket kan göra dämpningen sämre.

2. Glöm inte strumporna
Bra skor i all ära, men har du gamla korviga tubsockor eller liknande så spelar det inte så stor roll. Att strumpan sitter bra och har rätt tjocklek gör all skillnad i världen. Du kan till och med komma undan med en lite sämre sko (till viss del) och du satsar på en bra löparstrumpa. Undvik gärna lowsocks då de lätt glider ner under hälen och kan ge skavsår. Kanske vill du ha en högre knästrumpa för att få lite kompression över vaden? Jätteskönt tycker jag!


Blossoms tips hjälper dig att lyckas med träningen.

3. Rätt kläder för rätt väder
Det finns ju som du vet inget dåligt väder. Se till att ha funktionella kläder och kom ut och få frisk luft i ALLA väder. Om så bara för en ”kortis”. Du ångrar dig aldrig efteråt.

4. Uppvärmning
Ge kroppen lite startsträcka så blir den glad och orkar mer. Särskilt om du t ex ska springa på morgonen. Gör lite dynamiska rörlighetsövningar och ta några djupa andetag. Börja lugnt så hinner alla system slås på i rätt ordning och du får bättre resultat och mindre skaderisk.

5. Nedvarvning
Om du hållit en hög puls är det viktigt att varva ner efteråt och inte bara stanna tvärt. Då transporteras slaggprodukter bort effektivare vilket ger bättre återhämtning.

6. Glöm inte stretchen
En flexibel muskel är mer funktionell och hållbar. Så är det bara. Det är också ett sätt att få bort slaggprodukter.

7. Vila dig i toppform
Om du börjar träna mer än du kanske gjort tidigare är det viktigt att planera in vila och återhämtning. Det är nämligen under vilan som uppbyggnaden främst sker. Se över din sömn. Får du tillräckligt? Går du och lägger dig i tid?

8. Rätt bränsle
Du kommer så klart förbränna mer energi om du börjar träna så se till att fylla på depåerna med näringsrik kost. Ät regelbundet. Undvik för stora portioner. Även om det är nyttig mat klarar du inte att smälta och bryta ner och ta upp näringen, och då lagras det bara som slagg eller fett. Drick ordentligt med vatten under hela dagen. Helst varmt vatten som har kokat och sedan svalnat något. För bättre matsmältning och ämnesomsättning, drick varmt vatten till maten.

9. Skador och sjukdom
Om du trots allt skulle ha oturen att råka ut för en skada så måste du lyssna på kroppen. Träna inte med smärta!!! Vila och behandla och se till att göra rehab. Att vara skadefri bör alltid vara första prioritet. Går du och dras med en skada en längre tid är risken stor att den blir kronisk. Ju tidigare du tar hand om den desto bättre och lättare att bli av med den. Rådgör med läkare, sjukgymnast, naprapat eller annan terapeut.

Även om vi lever efter konstens alla regler så åker vi på en och annan infektion. Det är bra. Vi SKA faktiskt bli sjuka. Det är som träning för immunförsvaret. Bygger upp och stärker. Är vi bra rustade blir det dock lindrigare och går fortare över. Undvik dock att träna vid halsont och feber. En lugn promenad och lite frisk luft är aldrig farligt. Tvärtom!

I förebyggande syfte
Undvik överträning (bryter ner immunförsvaret)
Undvik stress
Undvik sena nätter
Undvik tobak och alkohol
Tvätta händerna ofta och se upp för hostande och nysande människor i din omgivning.

10. Skriv träningsdagbok
Planera din träning vecka för vecka och för protokoll. Då kan du se dina framsteg svart på vitt. Skriv ner vad, när och hur du har tränat. Hur länge du höll på och hur det upplevdes. Skriv även in vilodagar. Obs, väldigt motivationshöjande!